Vergunning voor een loods bouwen? Zo vraag je hem aan
Het is tegenwoordig mogelijk om zelf een loods te bouwen. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Eén van die voordelen is dat het een stuk goedkoper is. Je hoeft namelijk niet een vakman te betalen voor het in elkaar zetten. Het is echter goed om te weten dat er een kans bestaat dat je niet zomaar een loods kan bouwen. Wellicht heb je een vergunning nodig om de loods te mogen bouwen. Heb je geen idee hoe je daar een vergunning voor kan aanvragen? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.
Vergunning aanvragen
Voordat je een vergunning gaat aanvragen, is het belangrijk om te controleren of dat wel nodig is. Het kan voorkomen dat je geen vergunning nodig hebt. Dit hangt echter af van het bestemmingsplan van de gemeente waar je woont. Je kan zelf het bestemminsplan opzoeken, maar je kan ook een ritje naar de gemeente maken. Als het goed is, kan de gemeente je precies vertellen of je een vergunning nodig hebt voor de loods.
De gemeente is ook meteen één van de plekken waar je een vergunning kan aanvragen. Het kan handig zijn om even te kijken of de gemeente de mogelijkheid aanbiedt om de vergunning online aan te vragen. Is dit niet het geval? Dan is er een online omgevingsloket van de Rijksoverheid waar het mogelijk is om de vergunning aan te vragen. Laat jezelf goed adviseren over de soort vergunning die je nodig hebt.
Wel of geen isolatie?
Op het moment dat je hebt uitgezocht of je een vergunning nodig hebt, is het tijd om een keuze te maken voor de soort loods die je wil bouwen. Een loods kan wel of niet geïsoleerd zijn. Om te bepalen wat jij nodig hebt, is het goed om te kijken naar het doel van de loods. Het voordeel van loods die niet geïsoleerd is, is dat het beter voor je portemonnee is. Er zit namelijk geen extra isolatiemateriaal voor. Verder is het een makkelijkere zelfbouwloods. Alle stukken zijn heerlijk licht waardoor het zelf bouwen van de loods eenvoudig is.
Een geïsoleerde loods heeft uiteraard ook voordelen. Het is niet zo dat een geïsoleerde loods meer werk oplevert. Het isolatiemateriaal is namelijk al verwerkt in de verschillende onderdelen van de loods. Je ervaart met een geïsoleerde loods ook minder geluidsoverlast. Deze loods is dus geschikt voor mensen die gaan werken in een loods. Denk dus goed na over je keuze op dit gebied.
Goed onderhouden
Heb je de zelfbouwloods kunnen bouwen? Dan is het van belang dat je de loods goed blijft onderhouden. Dit kan je het beste doen door de loods goed schoon te houden. Daardoor voorkom je schade aan de loods. Komen er bijvoorbeeld olievlekken op de loods? Dan kan je terpentine gebruiken om het weg te halen. Vergeet dan niet om het daarna met water en wat zeep te wassen. Dat voorkomt beschadigingen door de terpentine.
Hoe beter je de loods blijft onderhouden, hoe langer je kan genieten van de loods. Het zou zonde van je geld zijn als de loods al snel kapotgaat.