colinskinwear

colinskinwear.nl

Tips voor het leggen van laminaat

We gebruiken tegenwoordig vaak laminaat als vloerbedekking in een woning. Het is een goede vervanger voor vloerkleden en massief houten planken. Massief houten planken zijn mooi, maar kostbaar. Daarvoor in de plaats wordt er tegenwoordig vaak laminaat toegepast. Het laminaat van tegenwoordig is praktisch niet meer van echt hout te onderscheiden. Het wordt tegenwoordig zo goed gemaakt dat het door de onregelmatige structuur van de houtnerf gewoon op echt hout lijkt. Een belangrijk voordeel is dat je het laminaat zelf kunt leggen. Het laminaat van tegenwoordig is voorzien van een kliksysteem waardoor het vrij eenvoudig gelegd kan worden. Je moet wel met enkele belangrijke zaken rekening houden.

Voordat je het laminaat gaat leggen.

Wanneer je laminaat hebt gekocht is het belangrijk dat je de pakken laminaat in de ruimte legt waar de vloer moet komen. Je moet de plakken minimaal 48 uur liggend laten acclimatiseren. Het acclimatiseren moet je doen, omdat een laminaatvloer altijd bij temperatuur verschillen kan werken. Het laminaat moet ook wennen aan de luchtvochtigheid in de ruimte waar het gelegd wordt. Daarna kun je beginnen om de vloer te leggen.

Acclimatiseren

Voor het leggen van het laminaat.

Voordat je de vloer gaat leggen moet je ervoor zorgen dat de vloer egaal en vlak is. Begin eerst met het leggen van de ondervloer. Let bij de aanschaf van een ondervloer op de specificaties. Denk hierbij aan de isolatie, vochtigheid, demping en of het geschikt is bij vloerverwarming. In een appartement moet de ondervloer minimaal 10 db geluidsreductie hebben.

Het verloop van de vloer mag niet meer dan 3 mm per meter zijn. Oneffenheden op de vloer moeten verwijderd worden. De vloer waarover de ondervloer wordt gelegd moet droog en schoon zijn. Wanneer een vloer niet droog is dan zal er eerst een dampdicht vochtscherm op aangebracht moeten worden. Gebruik je een foam of rubber ondervloer dan mag deze niet dikker dan 3 mm zijn. Softboardplaten zijn stabiel en kunnen ook goed worden gebruikt. De ondervloer zorgt ervoor dat kou en geluidsoverlast niet doorlaat.

Waarop moet je letten bij het leggen van laminaat?

Zorg dat je afstandshouders hebt van ongeveer 1cm. Deze moet je gebruiken om ervoor te zorgen dat het laminaat ongeveer 1 cm van de muur wordt gelegd. Gebruik je ze niet en wordt de vloer tegen de muur gelegd dan kan deze bij temperatuur verhoging niet uitzetten en zal hij bol gaan staan. Leg de laminaat delen in de lengte van de kamer. Hierdoor zal de kamer groter lijken. De eerste plank leg je in de hoek neer met de groefzijde naar de muur. De volgende rij planken kun je dan gemakkelijk op de mes zijde klikken. Pak steeds laminaat uit een ander pak om de kleur verschillen, die er altijd zijn, niet op te laten vallen.

Verschillende pakketten

Afkorten van het laminaat.

Wanneer je een laminaatsnijder gebruikt, bereik je mooi resultaat. De toplaag zal intact blijven en door de laminaatsnijder kun je stofvrij werken. Voor het zagen van bochten kun je een decoupeerzaag gebruiken. Je kunt ook werken met en kapzaag en verstekbak. Wil je de planken strak tegen elkaar leggen dan kun je het beste een slaghout gebruiken. Kom je op lastige plaatsen die moeilijk af te tekenen zijn dan kun je daar het beste een contourmal gebruiken. Zorg voor het leggen van het laminaat dat je de juiste gereedschappen hebt.

Wil je naast je woning ook je tuin aanpakken? Lees onze berichten en maak je ideale tuin.