In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het buitenschilderwerk. Een goede bescherming van al het houtwerk dat je aan huis hebt, is erg belangrijk. Daarom moet je met een vaste regelmaat de raamkozijnen voorzien van een goede laklaag, zodat ze in een uitstekende conditie blijven. Wanneer je aan de slag gaat, moet je vooral in Nederland rekening houden met de weersomstandigheden. Je moet op de eerste plaats nooit in de volle zon schilderen. Je moet achter de zon aan schilderen. Het is ook onverstandig om bij regenachtig weer te schilderen. Zorg als je gaat schilderen voor goed materiaal. Gebruik voor het schilderen van kozijnen een ronde kwast. Voordat je gaat beginnen met schilderen moet je eerst een schuurpapiertje langs de droge kwast laten gaan om de eventueel losse haren in de kwast te verwijderen.
Je kozijnen schilderen
Voordat je gaat beginnen aan het kozijn schilderen, moet je zoveel mogelijk het hang- en sluitwerk verwijderen. Zodra je dat gedaan hebt, moet je het raamkozijn eerst ontvetten met water en een ontvetter. Je gaat vervolgens na of er slechte plekken in het kozijn aanwezig zijn. Dit kun je doen met een schroevendraaier of duim stevig op het hout te drukken.
De rotte delen bewerken in het raamkozijn.
Je moet de echte rotte plekken in het kozijn er met een beitel uitsteken. Dat moet je doen tot aan de plek waar het hout in het kozijn droog en schoon is. Het losse hout kun je met een borstel wegvegen. Je moet de uitgestoken plek behandelen met houtrotstop. Doe dat met een goedkope kwast die je na gebruik weg kunt gooien. Wanneer je de plaats ongeveer 6 uur hebt laten drogen, kun je het uitgestoken gat in het kozijn repareren met houtrotvuller. De houtrotvuller bestaat uit twee componenten die je goed moet mengen. Je moet nooit meer aanmaken dan je in 20 minuten kunt verwerken. Wanneer je de houtrotvuller aangebracht hebt, zal de uitharding direct plaatsvinden. Vul het geheel op door meerdere lagen toe te passen. Na 6 uur is houtrotvuller schuurbaar. Zodra het glad is geschuurd kun je het gaan schilderen. Je moet, voordat je gaat schilderen, het hele raam schuren. Vervolgens moet je het met een zachte borstel schoonvegen. Gebruik om de laatste restjes stof weg te halen een vochtige doek.
Losse verf verwijderen.
Zitten er op het kozijn meerdere laklagen dan kun je besluiten eerst alle verf te verwijderen. Dat kun je doen door het gebruik van een afbijtmiddel of een verfföhn. Bij gebruik van de föhn moet je het glas wel beschermen. Het mag niet stuk springen door de warmte. Werk met een mondkapje, handschoenen en bril, omdat er giftige gassen kunnen vrijkomen tijdens het afbranden van de verf. De afgekrabde verf moet bij het chemisch afval.
Wanneer de voorbereidingen klaar zijn.
Plak de ramen af met schilderstape. Laat de tape niet te lang op de ramen zitten anders kun je het moeilijk verwijderen. Breng de grondverf aan. Oneffenheden kun je glad maken door plamuur te gebruiken die je in laagjes van 1 mm moet aanbrengen. Laat steeds de plamuur laag, die je aanbrengt, uitharden. Schuur de plekken waar de plamuur laag is aangebracht. Alle naden en kieren moet je voor het schilderen afkitten met acrylaatkit. Ook op de gekitte delen eerst de grondverf aanbrengen. Laat alles goed drogen.
Aflakken
Schuur alles nog lichtjes op en verwijder de stof met een zachte vochtige doek. Vervolgens kun je het raamkozijn met lange halen aflakken. De grote delen kun je met een roller doen. Breng minimaal twee lagen aan. Wanneer je dat allemaal goed gedaan hebt, kun je weer enkele jaren tegen. Ben je opzoek naar meer tips voor je woning? Met relatief kleine ingrepen kun je een groot verschil maken.