colinskinwear

colinskinwear.nl

Een kunstwerk zonder licht is als een gedempt concert: je kunt er niet echt van genieten!

Schilderijlampen zijn essentieel om jouw favoriete kunstwerken te laten zien zonder ze te beschadigen. En toch is het plaatsen van goede verlichting niet zo eenvoudig! Je moet de perfecte hoek en het eerlijkste licht vinden. Zich ervan bewust dat verlichting een kunst is, wij bieden je enkele tips om je kunstwerk te verlichten en het de plek te geven die het verdient!

Hoe verlicht je een kunstwerk? De belangrijkste punten:

1: Kunstmatig of natuurlijk licht?

Zoals we al zeiden in een vorig artikel over de bescherming van kunstwerken , zijn kleuren lichtgevoelig : UV-straling en hitte tasten ze aan . We zeggen dan dat ze ‘slagen’. En als ze voorbij zijn, komen de kleuren niet meer terug!

Het is daarom beter te voorkomen door ervoor te zorgen de kunstwerken niet bloot te stellen aan direct zonlicht . Het is ook niet nodig om ze volledig te ontnemen: indirect licht levert geen bijzonder gevaar op.

2: Kies de locatie

De ideale locatie hangt allereerst af van de kamer. Tenzij op het noorden gericht, wordt de muur naar het raam niet aanbevolen . Aan de andere kant is een muur die er loodrecht op staat en die nooit direct zonlicht zou krijgen, zeer geschikt.

Boven de bank bijvoorbeeld op ooghoogte. Wanneer het werk in de kamer arriveert, moet je aan elk element van de reeds aanwezige verlichting denken (plafondlamp, staande lampen, spots, schilderijlampen etc.). Slecht gerichte stralen kunnen het werk in een schaduwgebied storten of stralen projecteren die de kleuren niet tot hun recht laten komen .

3: De ideale schilderijlamp om een ​​kunstwerk te verlichten

De technologische vooruitgang op het gebied van zinderende energie en economie hebben een positieve impact gehad in de kunstwereld. Oude bollen geven veel warmte en straling af, waarvan de kleur vaak schadelijk is voor pigmenten. Twee soorten verlichting voor schilderijlampen verbeteren vandaag de dag kunstwerken zonder ze te beschadigen:

Optische vezel heeft het voordeel dat ze op aanvraag kunnen worden georiënteerd. Speciale lenzen, verkrijgbaar in verlichtingswinkels, zorgen ervoor dat het licht kan worden gefocust op punten van het werk die we graag benadrukt zouden willen zien.

Led-lampen zijn waarschijnlijk de meest effectieve oplossing om werken te benadrukken zonder ze te laten vervagen. Ze geven een zacht licht, zijn verstoken van UV-straling en produceren geen warmte. Het werk is zeer goed uitgelicht, de weergave van kleuren en reliëfs is zeer natuurgetrouw en de kans op aantasting wordt aanzienlijk verkleind.